#6: De gele bosanemoon op onze nieuwe plek (28 maart 2024)

  • Geplaatst op
  • Door Jan Willem Overmars
  • 0
#6: De gele bosanemoon op onze nieuwe plek (28 maart 2024)

Hieronder ga ik het hebben over een plantje dat mij zeer dierbaar is, namelijk de gele bosanemoon (en deze verkopen wij wél). Ik durf wel te stellen dat mijn jongere broer Geert (ook werkzaam bij Sterkebollen.nl) en ik er helemaal niet geweest waren zonder dit plantje. Dat leuke jongetje hierboven op de foto dus ook niet, en Sterkebollen.nl was zonder de gele bosanemoon ook niet 'uit' de grond gekomen...

Anemone ranunculoides, de gele bosanemoon: wat hebben wij hier een hoop aan te danken... ik denk eigenlijk wel alles. Het zit namelijk zo: in 1967 studeerde mijn ouders kunstgeschiedenis. Ze gingen met hun studiegenoten op studiereis, naar Salzburg (Oostenrijk). Daar, in een beroemd park keken alle studiegenoten naar boven, om de barokarchitectuur te bewonderen... Er waren er echter twee die naar beneden keken, omdat ze daar iets zagen wat ze nog nooit gezien hadden: de GELE bosanemoon, massaal verspreid, onder de uitlopende rode beuken. Dát (jullie raden het al) waren mijn ouders. Onze ouders.

 

Trudi Woerdeman en Willem Overmars

Mijn ouders Trudi en Willem, kort na hun ontdekking van de gele bosanemoon


In Salzburg hebben ze elkaars liefde voor planten ontdekt, en is ook de basis gevormd voor de liefde voor elkaar.
Later trouwden ze, en kregen ze twee zonen.

Mijn vader Willem heeft een paar worteltjes van de gele bosanemoon in zijn shagbuiltje gedaan (terwijl 'ik mijn veters strikte' zoals hij altijd zei). Deze zijn aangeplant in Ewijk, bij zijn ouderlijk huis, op de zware klei.

Twee decennia lang is het bij een polletje gele bosanemoon gebleven: de grond was gewoon te hard om goed uit te kunnen dijen. In 1987, na de aankoop van De Warande in Laag-Keppel werd deze gele bosanemoon uitgeplant op een los bosgrondje. Daar ging die keihard: er staan er nu duizenden en duizenden (zie eerste foto), gecombineerd met het lelietje der dalen. Een prachtig gezicht in het voorjaar!

Vorige week mocht ik wat wortelstokken uit Laag-Keppel meenemen, en onze Thorjan heeft deze geplant (met een klein beetje hulp van papa). Zo is de derde generatie nu ook bezig met de gele bosanemoon! Hopelijk zal deze liefdes anemoon, waar we zoveel aan te danken hebben, op onze nieuwe plek net zo goed groeien als in Laag-Keppel.

 

Thorjan bezig met het aanplanten van 1000 gele bosanemonen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.