bloembollen

Voorbeeldtuin De Warande

De Warande is een gezellig familiebedrijf
Ons verhaal begint met een passie voor stinzen- en schaduwplanten, verwilderingsbollen en andere meerjarige bloembollen. Van 1987 tot 2020 hebben we in onze prachtige bostuin in Laag-Keppel volop geëxperimenteerd met deze bijzondere verzameling planten. Tussen 1998 en 2018 hebben honderden tuinliefhebbers onze tuin bezocht tijdens onze geliefde Open Tuindagen.

Maar zoals het leven gaat, verandert ook onze tuin. In het voorjaar van 2020 hebben we afscheid moeten nemen van onze tuin in Laag-Keppel. Een plek vol herinneringen, nu helaas niet meer te bezoeken.

In 2022 hebben we een schitterende nieuwe plek gevonden in het Gelderse Barchem. En jawel, in 2023 hebben we daar onze allereerste Sterke Bollen Dagen georganiseerd! Op dit moment zijn we druk bezig met het creëren van een betoverende nieuwe plek en het aanleggen van een nieuwe tuin voor onze geliefde stinzen- en schaduwplanten.

Verwacht dus nog geen aangelegde tuin op onze nieuwe plek in Barchem op dit moment. Maar we beloven, we zullen onze nieuwe tuin in de toekomst graag weer openstellen voor alle groene harten.

Om toch alvast te kunnen genieten van stinzenbloemen pracht in het voorjaar, bevelen wij het parkbos van Kasteel Hackfort in Vorden van harte aan! Het stinzenbloemen park is altijd geopend. Trudi Woerdeman maakte in 2009 een stinzen beplantingsplan. Volgens dit ontwerp zijn zeker 10 jaar lang vele stinzenbollen bijgepoot, naast de bestaande stinzenplanten. Ook de bodem werd daar goed bij verzorgd. De stinzenplanten verwilderen massaal. Dit geeft een steeds mooier kleurspektakel. Zeker wanneer de witte bosanemoon, holwortel en de vingerhelmbloem bloeien. Gratis toegang, vrij wandelen op wegen en paden! Elke dag geopend. Adres: Baakseweg 8, Vorden. Betaald parkeren voor niet-leden Natuurmonumenten.

Kwekerij Jongmans, onze overgrootvader
Wist je trouwens dat onze overgrootvader, vier generaties geleden dus, ook al bezig was met bollen, bloemen en planten? Antonius Jongmans had zijn kwekerij in Roosendaal vanaf eind 19e eeuw tot ongeveer 1920. In de tijd van de kwekerij van Antonius Jongmans vond een flinke verschuiving plaats in tuinstijlen. Een verschuiving van ‘stijve’ tuinen met geometrisch geordende mozaïekbedden voor bollen in het voorjaar, zoals tulpen en hyacinten op rijen – gevolgd door eenjarige perkplanten in de zomer – tot meer ‘natuurlijke’ borders vol kleur, met rozen, riddersporen, irissen en lelies.