bloembollen

1987 - 2020: De Warande - voormalige voorbeeldtuin in Laag-Keppel

Voorgeschiedenis van De Warande: de eerste generatie
Willem Overmars en Trudi Woerdeman hebben de bostuin met stinzenplanten op de Warande ontworpen en aangelegd vanaf 1987. Deze voormalige voorbeeldtuin in Laag-Keppel is opengesteld geweest voor vele honderden tuinliefhebbers tussen 1998 en 2018. Gedurende twintig lentes hebben vele van jullie de tuin mogen bezoeken! De tuin met privé huis is in het voorjaar van 2020 verkocht. De plek is helaas nu niet meer te bezichtigen. De prachtige bostuin met stinzenplanten is wel te bekijken op het filmpje uit 2020 hieronder.

De Warande is een historische naam voor deze plek en betekent heel toepasselijk: ‘lustbos’. Op deze plek zijn hun zonen, Jan Willem en Geert Overmars, opgegroeid.
Willem en Trudi waren beiden tuin- en landschapsarchitecten en – historici. Zij ontwierpen in het bestaande bos een bostuin met slingerpaden, die in de loop der jaren werd beplant met vele soorten stinzenbollen en bosplanten. De bostuin werd ieder jaar weelderiger!

Sinds 1998 werd de bostuin opengesteld in het voorjaar. Tot in 2018 hebben Trudi en Willem met veel enthousiasme verteld over het aanleggen en laten verwilderen van stinzenplanten en bosplanten. Vele artikelen in tijdschriften en lezingen in de tuinbibliotheek werden hieraan gewijd. Trudi beschreef haar tuiniers- ervaringen van 25 jaar in haar boek ‘Tuinieren met stinzenplanten’.

Willem Overmars geeft een rondleiding in de tuin van De Warande in Laag-Keppel (2003).

De laatste rondleiding van Trudi op de Warande in Laag-Keppel
In april 2018 gaf Trudi haar laatste bevlogen rondleiding over de stinzenplanten in haar bostuin. Deze keer voor het programma 'Binnenste Buiten' op tv (2 mei 2018 uitgezonden). Zo kon Nederland nog even meegenieten van deze voorjaars bloemenpracht.

De Warande – Tuinontwerp en parkherstel
Trudi Woerdeman heeft zich vooral ook toegelegd op het ontwerpen van bostuinen en stinzenbeplantingen, zowel op historische plekken, zoals het parkbos van Hackfort, als in nieuwe tuinen onder oude bomen. Na enkele jaren al werden haar tuinen voorbeelden van duurzame bostuinen met een weelde aan verwilderde (stinzen)bollen en bosplanten. Dit zijn echte ‘Warande’ tuinen en parken. De beplantingsontwerpen werden gemaakt door Trudi Woerdeman. Met grote kennis van zaken realiseerde zoon Jan Willem Overmars – natuurlijk mét de nodige hulp – de gehele bollenaanplant, de bodemverbetering en het onderhoud daarna.

Een indruk van deze Warande Tuinen is te vinden op de website van Trudi Woerdeman. Van een theetuin in Valkenswaard tot het 'Land van Belofte' in Moerkapelle, van 'Tulpenburgh' in Amstelveen weer terug naar het parkbos van Hackfort in Vorden: op diverse plekken en verschillende grondsoorten hebben beide generaties tuinen beplant.

‘Kennis van zaken’ werd door Jan Willem van jongs af aan opgedaan op De Warande in Laag-Keppel. De ouders zijn er heel blij mee, dat zij hun liefde én kennis voor en van natuur, tuinen en bloemen aan beide kinderen hebben meegegeven!

Jan Willem heeft ook enkele jaren voor de Open Tuindagen en de bostuin van De Warande gezorgd. In die jaren is hij voortvarend, en gewapend met kennis en ervaring, begonnen met zijn webshop De Warande – voor stinzen- en verwilderingsbollen en schaduwplanten. Het is zijn ideaal deze schoonheden door te geven aan tuinen en parken. Zijn prachtige site staat vol met mooie foto’s en duidelijke tips en adviezen. Met deze voorgeschiedenis is het dan ook geen wonder, dat zijn bedrijf enorm gegroeid is. Ook zoon Geert is hier nu werkzaam. De tweede generatie van De Warande gaat verder.

Trudi Woerdeman in het park van Kasteel Hackfort (2018).

 

Trudi en Jan Willem: bollen mixen om uit te planten in 2015.