bloembollen

Dahlia 'David Howard', BIO

€3,95  (1 stuk)
+ Voeg toe aan Beplantingsplan  of Vergelijk
!! Levering: te bestellen vanaf eind januari

Bio logoUit biologische teelt
Skal gecertificeerd 109846

Dahlia ‘David Howard'

Planttijd: vanaf maart onder glas in ruime pot, of na de vorst buiten in de volle grond. 

LET OP: dit is een zomerbloeier, voor aanplant in het voorjaar. Bestel deze zomerbloeier daarom NIET samen met voorjaarsbloeiers of herfstbloeiers uit onze voorverkoop (voor aanplant in het najaar). U kunt deze zomerbloeier WEL samen bestellen met andere zomerbloeiers, sneeuwklokjes/lenteklokje 'in het groen', schaduwplanten in pot, boeken, meststoffen/bodemverbeteraars of gereedschap. Wilt u toch voorjaarsbloeiers of herfstbloeiers uit de voorverkoop bestellen? Top, maar bestel deze dan apart.

Dahlia's komen van oorsprong uit Mexico. De Azteken waren al bezig met het telen van dahlia, met name voor voedsel. Er zijn ca. 40 wilde soorten bekend, waaruit ruim 20.000 variëteiten veredeld zijn. Een duizelig wekkend aantal! Deze variëteiten zijn vrijwel allemaal gekweekt uit de botanische soorten Dahlia pinnata en de Dahlia coccinea.

De dahlia is bij ons bekend als een weelderige rijke bloeier. Ze bloeien overvloedig en lang: vanaf de nazomer tot aan de eerste vorst. De dahlia is een prachtige toevoeging in de tuin waar ze in grotere aantallen en in combinatie met vaste planten of siergrassen het beste tot hun recht komen. Maar traditioneel kunnen ze ook verrassend ogen: denk aan dahlia's als randbeplanting in moestuinen of een complete border met uitsluitend dahlia's.

Dahlia's plant je in principe na de vorst; vanaf mei dus. Eerder planten kan wel, maar dek de opkomende dahlia dan af bij nachtvorst. Of trek ze vanaf maart voor in een ruime pot op een lichte vorstvrije plek.

Dahlia's worden ondiep geplant: circa 1x de knolhoogte. De oude stengel moet nog nét boven de grond uit komen. 

Plant de dahliaknollen in een losse, vruchtbare bodem. Voeg bij het planten wat meststof Eco Groei (een organische meststof met een hoog stikstofgehalte) toe. Dit is optioneel, maar bevordert wel een sterkere groei. Om de dahlia mooier en breder te laten groeien, raden wij aan de plant her en der te toppen.
Geef de dahlia vlak voor de bloei de meststof Eco Bloei (een organische meststof met een hoog kaliumgehalte); ook dit is optioneel maar bevordert de bloei. Het wegnemen van uitgebloeide bloemen zorgt voor een langere rijkere bloei.

Na maanden van hun bloei te hebben genoten dienen dahlia's voordat de vorst de grond bereikt weer gerooid te worden. Meestal is dit eind november.  Bewaar de opgegraven knollen in droge turf of onder kranten in een kist, op een koele plek met een relatief hoge luchtvochtigheid. Denk aan een kelder of een vorstvrij schuurtje. Inkuilen kan overigens ook: graaf de dahlia knol minimaal 30 cm in de grond. Op die diepte is de knol ook beschermt tegen de vorst. Sommige mensen dekken de dahlia's af met blad of stro; dit blijft echter een risico want de dahlia is niet winterhard. Als er na een goed groeiseizoen ruim voldoende knollen zijn en er reeds een veilige voorraad elders staat, kan met resterende knollen dit risico wel genomen worden. Het scheelt namelijk wel veel werk.

Bloeimaand: juli tot eerste nachtvorst
Kleur: oranje
Hoogte: 110 cm
Standplaats: zonnig
Bodemvoorkeur: voedselrijke, losse bodem
Plantseizoen: late voorjaar, na de laatste nachtvorst
Plantdiepte: 10 cm
Type:
Bol, wortelstok of knol: knol
Vermeerderd door:
Herkomst:
Bolmaat: grootst beschikbare maat
0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Later bestellen, nu bewaren? Zet op beplantingsplan
Ook kunt u dit product Tonen in Vergelijking of Afdrukken