bloembollen

Ontwerptips


Plant de bollen bij voorkeur met een plan. Dit plan hoeft heus geen botanisch hoogstandje te zijn maar hou wel rekening met een aantal zaken. Hieronder volgen een aantal handreikingen waarmee u een heel eind zult komen.

Geschikte plekken voor verwilderings- en stinzenbollen
Plant verwilderings- en stinzenbollen altijd op een plek waar de bodem met rust gelaten wordt en waar dus niet gespit wordt. Geschikte plekken in tuinen zijn: onder loofbomen of bladverliezende struiken, in grasveldjes en weides, tussen vaste planten in borders, of tussen een lage bodembedekker als Lelietje der Dalen, Dovenetel, of Maagdepalm. Op grotere locaties geven bollen veel kleur in het voorjaar in bermen, in de randen van golfbanen, op natuurbegraafplaatsen, in boomgaarden, of aan weerszijde van een oprijlaan.

Hou er rekening mee dat in grasveldjes en weitjes pas zes weken na de laatste bloei gemaaid kan worden. Zo heeft de bol tijd om af te sterven en zich uit te zaaien. Afhankelijk van de soorten zal dit tussen mei en juli zijn.

Hou ook rekening met:
Bodem: welke soorten doen het het beste op welke bodem?
Standplaats: sommige soorten staan graag in de schaduw (bijvoorbeeld Bosanemonen) terwijl andere juist een zonnetje verwachten (bijvoorbeeld Tulpen). 

Gebruik onze filters 'standplaats' en 'voorkeur grondsoort' om de juiste soorten te selecteren, zo wordt de kans op een succesvolle aanplant vergroot!

Bollen combineren met bollen
Bloembollen geven een mooi rustig beeld als ze per soort in een groep aangeplant worden. Groepen kunnen zich in een grotere tuin of border in wisselende omvang herhalen. Bollen die niet tegelijkertijd bloeien kunnen goed door elkaar of overlappend in elkaar geplant worden. Bijvoorbeeld, Scilla siberica (bloeit in maart) en Fritillaria meleagris (bloeit eind april) kunt u goed door elkaar planten.

Soorten die tegelijk bloeien door elkaar planten vraagt enige ervaring om tot een mooi voorjaarsplaatje te laten komen! Het kán zeker wel, maar let erop dat de kleuren bij elkaar passen en dat de bollen tegen elkaar opgewassen zijn.
Als u tegelijk bloeiende soorten door elkaar wilt planten, begin dan met één soort massaal aan te planten, en een ander soort in toefjes van wisselende omvang er tussendoor te zetten. Bijvoorbeeld in een verhouding van 80-20. Als u zich dapper voelt, voeg dan een derde of zelfs vierde soort bij in een verhouding van bijvoorbeeld 70-20-10 of 60-20-15-5.

Kievitsbloem, Hondstand en Gele bosanemoon bloeien samen in onze stinzenwei op de Warande.

Bollen combineren met vaste planten
Onze bollen zijn winterhard en vast en zullen dus elk jaar terugkomen. Het loof echter sterft na de bloei wel af. Om kale plekken in de tuin te voorkomen is het goed bollen te combineren met vaste planten in een border, of tussen varens in een schaduwtuin. Door juist te combineren is er na de bloei van de bollen nooit een kale plek in de tuin. In het voorjaar verkopen wij tijdens de opentuindagen in Laag Keppel verschillende soorten schaduwplanten geschikt voor combinaties met stinzenplanten.

Laat bloeiende bollen, zoals Camassia en Allium soorten, staan prachtig in combinatie met de ontluikende vaste planten. Bijvoorbeeld: Knikkend nagelkruid (Geum rivale) met Spaanse Hyacint (Hyacinthoides hispanica), of Hosta met Camassia, en Rodgersia met Allium 'Purple Sensation'. Tal van combinaties zijn mogelijk, wees creatief!

Bollen in potten
Natuurlijk kunt u bloembollen ook in de pot planten. Onze bollen zijn hier ook geschikt voor! 's Winters kan de pot prima buiten blijven, als deze maar droog staat.
Plant de bollen volgens het “sandwichsysteem” voor opeenvolgende bloei, bijvoorbeeld: Witte oosterse Anemoon (Anemone bl. 'White Splendour') , Blauw druifje (Muscari b. 'Superstar'), Dichtersnarcis (Narcissus poeticus), waarbij de laatst bloeiende het diepst geplant wordt. Meer hierover leest u in de boeken van Jacqueline van der Kloet.

Simpel maar o zo vrolijk! Narcis 'Tête-à-Tête' met Anemone blanda 'White Splendour' en Scilla siberica.

Bollen kunnen in de pot ook gecombineerd worden met planten, bijvoorbeeld: Helleborus orientalis met blauwe oosterse anemoon (Anemone bl. 'Blue Shades”) en vroeg bloeiende Blauw druifje (Muscari azureum), of Vergeet-me-nietje (Myosotis alpestris) met Narcissus 'Thalia' .

Meer weten? Schaf het boek "Tuinieren met Stinzenplanten" aan, en lees ook onze plant- en verzorgingsadviezen.