bloembollen

Wat zijn stinzenplanten / stinsenplanten?


Stinzenplanten (ook wel eens als stinsenplanten met een "s" omschreven) is een verzamelnaam voor een bijzondere groep verwilderende voorjaarsbloemen. Het zijn vooral bol-, knol- en wortelgewassen die vanaf circa de 16e eeuw werden (en worden!) aangeplant op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen.

In ons assortiment vindt u zo goed als alle bekende stinzenplanten (zoals rechts het Knikkende vogelmelk, Ornithogalum nutans, en onderaan te pagina; de Bostulp, Tulipa sylvestris). Wij bieden deze aan als stinzenbollen. In onze tuin bloeien deze stinzenbollen ieder voorjaar, u bent van harte welkom!

Van oorsprong komen stinzenplanten van elders. Soms zijn dit andere delen van Nederland, maar vaak ligt hun oorsprong verder bij ons vandaan. Ze zijn door avonturiers en botanisten 'ontdekt' en geïntroduceerd in West-Europa. Zo hebben de heren C. Clusius (1526 - 1609), W. Robinson (1838 - 1935) en gebroeders Cornelis en Marinus van Tubergen (eind 19e eeuw) vele nieuwe soorten en cultivars op hun naam staan.

Kenmerkend voor stinzenplanten is dat ze op oude buitenplaatsen zijn verwilderd en ingeburgerd. Er zijn plekken waar het voormalig landhuis niet meer staat, maar waar de stinzenplanten ieder jaar nog steeds uitbundig bloeien.

Maar waar komt het woord "Stins" dan vandaan? Een stins is een Fries woord dat zowel in Nederland als in Duitsland gebruikt wordt om een burcht of een landhuis mee aan te duiden. Bewoners van stinzen konden het zich permitteren voorjaarsbloeiers rondom hun huis te planten. De naam "stinzenplant" duikt voor het eerst op in historische beschrijvingen uit 1932 van stinzen en doelt op deze vrolijke voorjaarsbloeiers die zich rond om de stinzen verwilderd hebben en elk jaar opnieuw terug komen.

Kan ik ook zelf tuinieren met stinzenplanten?
Natuurlijk hoeft u geen stins of landhuis te bezitten om in het voorjaar van dit moois te genieten: stinzenplanten kunnen uitstekend in eigen tuin worden toegepast; ook op kleine schaal.

Tot de groep stinzenplanten wordt onder andere gerekend: sneeuwklokjes, sterhyacinten, sneeuwroem, winterakoniet, krokus, lenteklokje, bosanemoon, gele anemoon, vingerhelmbloem, holwortel, zomerklokje, boshyacint, wilde narcis, kievitsbloem, knikkend vogelmelk, lelietje der dalen en aronskelk.

Stinzenplanten zijn uitstekende verwilderingsbollen!

Meer weten over stinzenplanten? Bestel het boek "Tuinieren met Stinzenplanten"

Tulipa sylvestris, een stinzenplant, verwilderd in een kasteeltuin